Racerepræsentantens beskrivelse

Dine forventninger
Du tænker på at anskaffe dig en hund. Din interesse er faldet på Cesky terrieren. Derfor vil jeg som repræsentant for racen i Dansk terrier klub give dig en kort orientering om Cesky terrieren. Det er mit ønske at du netop får den hun du forventer. En Cesky terrierer er ikke bare en vare du kan levere tilbage hvis du fortryder, følelser kan ikke returneres.
 
Racens historie
Cesky terrierens historie er ikke lang, den går få år tilbage. Den blev fremavlet af Frants Horak fra Klanovice i nærheden af Prag,og blev officielt anerkendt af K.B.C. i 1963.
 
Racens karakteristika
Cesky terrieren er en krydsning mellem Sealyham og Skotsk terrier. Det gør, at den er en robust hund, uden at den er kraftig. Den er altid i godt humør og absolut ikke aggressiv. Cesky’en er en meget bevægelig, udholdende, kærlig og hengiven hund der er let at styre. Det er en udpræget familiehund, som endvidere er meget børnevenlig. Men den er også en skrap jagthund, egnet til at arbejde i grav. Den gøer ikke særligt meget og den kraver ikke meget motion. Derfor er den meget velegnet til at holde i en lejlighed. Den kan opleves en smule reserveret, men vil som regel gerne hilse på dem den møder på sin vej.
Skal det være den?
Der er et par enkelte ting man skal gøre sig klart, inden man bestemmer sig for en Cesky. For det første kraver pelsen nogen omhyggelig pasning. Det er ikke nok at rede den 5 minutter om dagen. En Cesky fælder ikke, men prisen for denne gode, er at den klippes ca. 4 gange årligt. det tilrådes at lade en fagmand tage sig af den egentlige klipning, eller selv få det lært ,medens du selv jævnlig kan tynde ud i underulden.
 
Dansk terrier klub under DKK har med jævne mellemrum kurser i dagligdagstrim Så evner du, og har du lyst til at deltage, kan du på denne måde også få en tættere kontakt med din hund, og samtidig få noget pelsarbejde gjort.
 

For det andet kræver Cesky’en meget opmærksomhed. Beskæftiger du dig meget med Cesky’en får du en glad og opmærksom hund, men hvis du mere eller mindre overlader den til sig selv, bliver den lad og doven. Du får da aldrig dens rigtige kvaliteter at se. 

Der er p.t. 2 opdrættere i Danmark, som kan findes på opdrættersiden. 
 
Hvad spiser en Cesky?
En Cesky terrier er ikke snarlig fordringsfuld, hvad mad angår. Den spiser gerne det samme som sine mennesker, blot skal man ikke gøre den til skraldespand for sine madrester. Hvis man vil vare sikker på at ens hund får hvad den har brug for af vitaminer og mineraler kan man bruge et færdig tavet fuldfoder. Der findes mange gode fodermærker på markedet.
 
Opdragelse
En Cesky terrier er som de fleste andre terrier, en meget intelligent hund, som gerne prøver at charme sig fra sine ulykker. Det er en god ide at gå til lydighedstræning, da det giver en større indsigt i hundens natur ag væremåde, foruden at det giver hunden lejlighed til at lære at omgås andre hunde. Til dette formål har Dansk terrier klub over hele landet lydighedstræning samt. hvalpemotivations træning der deltager kun terrier på disse kurser.

Link til Dansk Kennel Klub's avlsrestriktionerHvalpelisten.dk

Hvalpelisten.dk ejes og drives af Dansk Terrier Klub.

Her får du et let overblik over aktuelle hvalpekuld samt kontakt til nogle af Danmarks mest engagerede Terrier opdrættere.